прегрејаомисемозак

За ђаке и родитеље, предаваче и учитеље…аутор Весна Шкара

Домаћи задаци и обавештења

на 28. јануара 2014.

Понекад се питам, као и данас, да ли неко уопште чита ове домаће задатке?

Не бих да будем груба, али рачунала сам на то да спроводим бољи начин комуникације и сарадње са родитељима и ученицима.

Сад већ нисам сигурна.

Сигурна сам у то да овај блог томе може веома да послужи и нећу одустати од те идеје.

Једно време је то било задовољвајуће, а сада, чини ми се да ретко ко од родитеља чита домаће задатке.

Нећу ширити причу, већ ћу замолити родитеље, кад им деца пренесу поруку из школе – усмену  о томе кад се иде у школу, да ли су часови скраћени…(јер су трећи разред, и наравно су способни да тако нешто  запамте) да им верују.

Како бисте се ви осећали да вам неко не верује?

Пошто углавном – видим ретко ко прати ову страницу о домаћим задацима (а фејсбук редовно и до касно у ноћ), наметнула ми се ова мисао о укидању странице.

Не због тога што је мени тешко, него због незаинтересованости ученика и родитеља. Ова страница  постоји управо због вас.

Сва обавештења  се ту налазе.

Не знам шта бих више предузела за нашу добру комуникацију, све приказујем да је видљиво, али изгледа недовољно. Сматрам да ће нам ове стране итекако недостајати.

Мали савети:

Нисте ме добро слушали кад сам рекла да у трећем  разреду  треба стално и редовно да се учи. Почели смо друго полугодиште и ево, јануар је при крају, а 3 ученика прате редовно садржаје.

Да ли мислите да сви заслужују  ПЕТИЦУ коју ћете желети сви на крају године? 

Да ли сам ја онда  неуспешна?

Да, вероватно, јер свака учитељица

“ мрзи“ наког ђака, и баш управо према њему неће да покаже разумевање.

Знам колико се учитељице труде да обезбеде максимум од својих ученика да би они добили 5, а опет знам колико ученика мисли да ће добити ту оцену на лак начин.

Могу ја свима да поклоним 5, али, размишљајте шта ће бити од 5. разреда: они ученици који имају  радне навике и стекли су рутину да свакодневно редовно уче лекције – неће имати проблема. Кампањци, који чекају најаву контролног задатка и онда крену да уче, тешко да ће добити 5. И ако је добију, то је кратког века.

Не остаје  знање за будућност.

А у случају да не добију 5 – вероватно их неко „мрзи“….

Промислите пре него што дођете у искушење да размишљате на овај начин.

Ово су добронамерни савети ваше учитељице.

Advertisements

2 responses to “Домаћи задаци и обавештења

 1. Suzana каже:

  Interesantno,ali zaista je ovo svakodnevna pojava u svim školama.Kako god da se okrećemo i prilagođavamo učenicima i roditeljima, većini nećemo odgovarati i bićemo glavni krivci za neuspeh njihovog deteta, kao da se dete vaspitava i uči polaskom u školu!!! Gde je do tada bilo dete, gde roditelji, ko to zna…Žale se na program da je obiman!!! a ne žele da razmisle koliko materije su oni u svoje školsko doba morali da nauče i budu spremni za pismene provere koje nisu najavljivane. Imam po nekada utisak da sam neka vrsta bebi siterke koja pazi decu dok roditelji ne dođu po njih. Bitan im je uspeh zbog komšiluka, rođaka…a to što su dečije glave sa minimum znanja iz opšte kulture ponašanja (ponašanje za stolom, odnos prema odraslima, drugovima…) to je manje bitno.Ima vremena, naučiće NEKADA. A do nekada…vegetacija.
  PS Svaka čast izuzecima! Na žalost, u ogromnoj su manjini.
  Pozdrav!

 2. pregrejaomisemozak каже:

  Знам драга Сузана, да је у већини школа слична ситуација. Моја жеља је да покушам то да променим. Желим код свих учесника у образовном – васпитном процесу да подстакнем савесно и одговорно понашање и да све недоумице и проблеме решавамо уз договор, разговор и обострано разумевање.
  Док се будемо неодговорно понашали, било ко од учесника, наша деца и ученици неће имати добар модел понашања према коме треба да граде своју личност.
  Веома волим свој посао и деца су дивна и сматрам да треба више укључивати родитеље у разне видове сарадње са школом, а и организовати разне радионице за родитеље.
  Нешто ће се већ променити на боље.
  🙂

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: