прегрејаомисемозак

За ђаке и родитеље, предаваче и учитеље…аутор Весна Шкара

Дан заштите озонског омотача

на 16. септембра 2012.

Мало основних података о озонском омотачу, о озону…

(Из Википедије, слободне енциклопедије)

 

Озонски омотач (озонски слој или озоносфера) (грч. ozo — миришем и грч. spaira — лопта) је слој у Земљиној атмосфери који садржи релативно високе концентрације озона (O3). Овај слој апсорбује 93-99% Сунчеве светлости високих фреквенција (ултравиолетна светлост), која је штетна за живи свет на Земљи. Преко 91% озона у атмосфери је присутно у овом слоју. Озонски омотач се простире у доњем слоју стратосфере од око 10 до 50 километара изнад Земље. Његова дебљина варира у зависности од локације и годишњег доба.

Озонски омотач су 1913. открили француски физичари Шарл Фабри и Анри Бисон. Особине овог омотача први је утврдио британски метеоролог Гордон Добсон. Највећа концентрација озона запажа се на висини између 20 и 25 километара изнад Земље.

Озон (O3) је троатомски молекул који се састоји од три атома кисеоника. Озон је алотропска модификација кисеоника која је много нестабилнија од уобичајеног двоатомског облика, O2. На стандардним условима озон је плавичасти гас који на температури испод -112 °C прелази у тамно плаву течност која даље испод -193 °C прелази у тамно плави ‘лед’. Озон је снажан оксидациони агенс што је у вези са његовом нестабилношћу при чему прелази у обичан двоатомски кисеоник:

2 O3 → 3 O2.

Ова реакција се убрзава са порастом температуре и падом притиска.

O3 је општеприсутан у Земљиној атмосфери: у слојевима при земљи је један од опасних загађивача са штетним утицајем на плућа; озон у горњим слојевима атмосфере спречава продор штетних ултраљубичастих зрака до површине Земље. Такође може да настане из O2 електричним пражњењем у атмосфери или под утицајем високоенергијског електромагнетног зрачења. Бројни елетрични уређаји могу да генеришу озон, посебно они који користе високи напон попут ласерских штампача, машина за фотокопирање или лучно заваривање. Сви електрични мотори који користе четкице стварају извесну количину озона мање више пропорционалну величини и снази мотора.

Озонска рупа

Из Википедије, слободне енциклопедије

Датотека:Antarcitc ozone layer 2006 09 24.jpg

Озонска рупа над Антарктиком

Озонска рупа је назив који се користи да означи врсту промене у високим и разређеним слојевима атмосфере где је природно значајано присуство молекула озона (алотропске модификације кисеоника). Озонска рупа је место у атмосфери где је дошло до смањења или чак и нестајања озона из овог слоја.

Услед превелике употребе фреона (хемикалија које су се раније често користиле као потисни гас, нпр. у дезодорансима и лаковима за косу, или као расхладни материјали фрижидерима и клима-уређајима), халона (употребљава се као средство за гашење пожара у противпожарним уређајима) данас долази до ослобађања ових гасова у атмосферу, укључујући и високе слојеве. Када се нађу у високим слојевима ови гасови изазивају оштећења озонског омотача односно разлагање на обичне молекуле кисеоника. Услед слабијег ефекта филтрирања то доводи до јачег Сунчевог ултраљубичастог зрачења штетног за здравље људи, а које може изазвати различита оштећења ока, слабљење имунолошког имунитета, па чак и рак коже. Повећано ултраљубичасто зрачење неповољно делује на комплетан живи свет на Земљи, и животиње и биљке. Повећање интензитета Сунчевог зрачења доводи и до глобалног загревања.

Озонски слој се може опоравити ако се престану употребљавати ствари које га оштећују. Због тога је, у посљедњих неколико година, у већини земаља ограничена употреба тих хемикалија и замењена је другим хемикалијама које су по природу мање штетне.

О данашњем дану можете прочитати и више на следећим местима:

http://www.ekoplan.gov.rs/srl/Dan-zastite-ozonskog-omotaca-1357-c47-content.htm

http://www.beta.rs/?tip=static&kategorija=clanakdana&ida=2760974&id=&ime=

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

%d bloggers like this: